Assistance of fisheries group in Suruh Sub District Semarang District

Authors

  • Nia Nurfitriana Politeknik Ahli Usaha Perikanan
  • Azam Bachur Zaidy Program Studi Penyuluhan Perikanan Politeknik Ahli Usaha Perikanan
  • Alfina Syakira Budi Politeknik Ahli Usaha Perikanan, Jakarta, Indonesia
  • Nayu Nurmalia Politeknik Ahli Usaha Perikanan, Jakarta, Indonesia

DOI:

https://doi.org/10.33772/jsep.v10i1.139

Keywords:

extension, innovation, partnership, survival life

Abstract

Suruh is one of district on Semarang that located in central java and have the potential to fisheries in the fish farming and processing fishery products. The fishing group problems are the basis of purposes consideration are will be achieved this research: (a) Increasing knowledge, attitude, and skill by taking into the number fish farming of the uniformity of seeds spread, the type of feed, and the number of feed doses given and watching the water temperature and ph to improve survival catfishes; (b) Increasing knowledge and attitude of main actor fisheries for partnership in the business process; (c) Increasing knowledge, attitude, and skill processing for using of utilization abon waste to be processed product innovation; (d) Increase knowledge and attitude farming of the catfishes in the application of the groups function as a place of learning and cooperation in developing the business of farming catfishes. Data analysis methods used include technical aspects of fish survival and aspects of fisheries extension evaluation. The Results of extension activities in the Suruh district are 1) Increased knowledge, attitude, and skill aspects in catfishes farming include dempond farming catfishes activities that carried out for 54 days shows the increase 9 %; 2) Increased knowledge and attitude aspects on Pokdakan Ulam Sari.  After extension activities, an increasing number of the partnership with efishery. 3) Increased knowledge, attitude, and skill aspects on Poklahsar Mina Rahayu Lestari in processing catfishes skin chips. Abon waste products used to skin catfish chips. 4) Increased knowledge and attitude aspects on Pokdakan Ulam Sari and Poklahsar Mina Rahayu Lestari in group functions

Author Biographies

Nia Nurfitriana, Politeknik Ahli Usaha Perikanan

Program Studi Penyuluhan Perikanan Politeknik Ahli Usaha Perikanan, Bogor, Indonesia

Azam Bachur Zaidy, Program Studi Penyuluhan Perikanan Politeknik Ahli Usaha Perikanan

Program Studi Penyuluhan Perikanan Politeknik Ahli Usaha Perikanan, Bogor

Alfina Syakira Budi, Politeknik Ahli Usaha Perikanan, Jakarta, Indonesia

Program Studi Penyuluhan Perikanan Politeknik Ahli Usaha Perikanan, Bogor, Indonesia

Nayu Nurmalia, Politeknik Ahli Usaha Perikanan, Jakarta, Indonesia

Program Studi Penyuluhan Perikanan Politeknik Ahli Usaha Perikanan, Bogor, Indonesia

References

Azra, A. T. (2019). Analisis Pengaruh Modal Usaha, Lama Usaha, dan Jenis Usaha terhadap Laba Usaha Mustahik (Studi pada UMKM Binaan BAZNAS Kota Malang. Jurnal Ilmiah Ekonomi dan Bisnis, 7(2), 5.

Badan Pusat Statistik. (2023). Kecamatan Suruh dalam Angka (2023). Badan Pusat Statistik Kabupaten Semarang. 78 hal.

Bismala, L., Handayani, S., Andriany, D., & Hafsah. (2018). Strategi Peningkatan Daya Saing Usaha Kecil Menengah. Lembaga Penelitian dan Penulisan Ilmiah AQLI. 131 hal.

Elvanisi, A., Hidayat, S., & Fadillah, E. N. (2018). Analisis keterampilan proses sains siswa sekolah menengah atas. Jurnal Inovasi Pendidikan IPA, 4(2), 245–252.

Hanan A., (2011). Modul Dasar-Dasar Penyuluhan Perikanan. Modul Pelatihan Dasar bagi Penyuluh Perikanan Ahli. Jakarta: Pusat Pelatihan Kelautan dan Perikanan – Kementerian Kelautan dan Perikanan. 53 hal.

Hermawan, A., Amanah, S., & Fatchiya, A. (2017). Partisipasi Pembudidaya Ikan dalam Kelompok Usaha Akuakultur di Kabupaten Tasikmalaya. Jurnal Penyuluhan, 13(1), 1-13.

Mardhiyah, R. H., Aldriani, S. N. F., Chitta, F., & Zulfikar, M. R. (2021). Pentingnya keterampilan belajar di abad 21 sebagai tuntutan dalam pengembangan sumber daya manusia. Lectura: Jurnal Pendidikan, 12(1), 29–40.

Mustaqim, N. A., & Nuraini, Y. (2019). Kegiatan Penyuluhan Perikanan di Kecamatan Gebang Kabupaten Cirebon. Buletin Jalanidhitah Sarva Jivitam, 1(1), 37-43.

Nuzuliyah, L., & Irawan, D. (2022). Evaluasi Penyuluhan Model Sekolah Lapang Terhadap Perubahan Perilaku Petani Padi di Kecamatan Jawai Kabupaten Sambas. Partner, 27(2), 1836–1846.

Ratulangi, R., Junaidi, M., & Setyono, B. D. H. (2022). Performa Pertumbuhan Ikan Lele (Clarias Sp.) pada Budidaya Teknologi Microbubble dengan Padat Tebar yang Berbeda. Jurnal Perikanan Unram, 12(4), 544–554.

Razi F., (2015). Analisis Prioritas Penyuluhan Perikanan di Wilayah Perkotaan Pada Pengelolaan Usaha Budidaya Perikanan: Kasus di Kota Bogor. TAPM Program Pascasarjana. Jakarta: Universitas Terbuka. 144 hal.

Rosyida, S. A., Sawitri, B., & Purnomo, D. (2021). Hubungan Karakteristik Petani dengan Tingkat Adopsi Inovasi Pembuatan Bokashi dari Limbah Ternak Sapi. Jurnal KIRANA, 2(1), 54-64.

Sa’adah, F., Lisminingsih, R. D., & Latuconsina, H. (2023). Hubungan Parameter Kualitas Air dengan Sintasan dan Pertumbuhan Ikan Nilem (Osteochilus vittatus). Jurnal Riset Perikanan Dan Kelautan, 5(1), 22–32.

Setyawan, R. A., & Atapukan, W. F. (2018). Pengukuran usability website e-commerce Sambal Nyoss menggunakan metode Skala Likert. Jurnal Compiler, 7(1), 54-61.

Published

2025-02-01

How to Cite

Nurfitriana, N., Zaidy, A. B., Budi, A. S., & Nurmalia, N. (2025). Assistance of fisheries group in Suruh Sub District Semarang District. Jurnal Sosial Ekonomi Perikanan, 10(1), 1–12. https://doi.org/10.33772/jsep.v10i1.139