Efficiency of production of milkfish (Chanos chanos) culture in Tinanggea district Konawe Selatan Regency

Authors

DOI:

https://doi.org/10.33772/jsep.v8i3.26

Keywords:

Efficiency, Cultivation, Milkfish, Production factor, South Konawe

Abstract

This study aimed to determine some factors that affect production and efficiency of milkfish culture in Tinanggea District, South Konawe Regency. The experiment was conducted from August to September 2022. The total number of samples was 24 people.  Determination of the sample was performed in simple randomization. Some variables collected were the total number of productions, wide of fish culture area employer, the total number of milkfish juvenile, the total number of fertilizers, and the total number of limes.  Data analyses were couple non-linear regression and analysis of production efficiency. The results showed that utilization together of production factors (area-wide, employer, total number of milkfish juvenile, total number of fertilizer, and total number of lime) were significantly different on milkfish production, whereas in partially or individually of production factors such as employer, total number of fertilizer or total number of limes were also significantly different of milkfish production.  Utilization of all production factors was not efficient.

Author Biographies

Budiyanto, Halu Oleo University

Jurusan Agribisnis, Fakultas Pertanian, Universitas Halu Oleo Kendari, Indonesia

Sarini Yusuf, Universitas Halu Oleo

Jurusan Agrobisnis Perikanan, Fakultas Perikanan dan Ilmu Kelautan, Universitas Halu Oleo Kendari, Indonesia

Muhammad Idris, Halu Oleo University

Jurusan Budidaya Perairan, Fakultas Perikanan dan Ilmu Kelautan, Universitas Halu Oleo Kendari, Indonesia

Ruslaini, Halu Oleo University

Jurusan Budidaya Perairan, Fakultas Perikanan dan Ilmu Kelautan, Universitas Halu Oleo Kendari, Indonesia

Irdam Riani, Universitas Halu Oleo

Jurusan Agrobisnis Perikanan, Fakultas Perikanan dan Ilmu Kelautan, Universitas Halu Oleo Kendari, Indonesia

References

Aisyah, S. (2012). Strategi Diversifikasi Korporat, Struktur Modal dan Nilai Perusahaan. Universitas Brawijaya Press. Malang

Bangun, W. (2007). Teori Ekonomi Mikro. Bandung: PT Refika Aditama. Bandung

BPS Kecamatan Tinanggea. 2021. Kecamatan Tinanggea dalam Angka. Badan Pusat Statistik. Kecamatan Tinanggea.

Daniel, M. (2002). Pengantar Ekonomi Pertanian untuk Perencanaan. Universitas Indonesia Press, Jakarta.

Gunawijaya, R. (2017). Kebutuhan manusia dalam pandangan ekonomi kapitalis dan ekonomi Islam. Jurnal Al Maslahah, 13 (1), 131-150.

Hanafi, R., (2017). Analisis efisiensi penggunaan faktor produksi pada industri kecil dan menengah furnitur di Kota Pekanbaru. Jurnal Online Mahasiswa (JOM) Bidang Ilmu Ekonomi, 4 (1), 883-8.

Islamiyah, D., Rachmawati, D., & Susilowati, T. (2017). Pengaruh penambahan madu pada pakan buatan dengan dosis yang berbeda terhadap performa laju pertumbuhan relatif, efisiensi pemanfaatan pakan dan Kelulushidupan ikan bandeng (Chanos chanos). Journal of Aquaculture Managementand Technology.6 (4): 67-76.

La Siu, Budiyanto, & Wa Ode Piliana. (2021). Faktor-faktor yang mempengaruhi produksi usaha penangkapan rajungan di Desa Lolibu Kecamatan Lakudo Kabupaten Buton. J. Sosial Ekonomi Perikanan FPIK UHO, 6 (1).

Marhawati & Muhammad I. M, (2018). Analisis faktor-faktor yang memengaruhi produksi ikan bandeng di Kecamatan Ma’rang Kabupaten Pangkep. jurnal ekonomi dan pendidikan vol, 1(2), hal 50-57.

Martono, N. (2011). Metode Penelitian Kuantitatif. PT. Raya Grafindo Persada. Jakarta.

Mulyadi, I., E. (2012). Budidaya Perikanan. Modul 1. Jakarta.

Mustafa, A., & Ratnawati, E. (2013). Karakteristik dan pengaruh faktor lingkungan terhadap produksi ikan bandeng (Chanos chanos) di Tambak tanah sulfat masam Kabupaten Konawe Selatan Provinsi Sulawesi Tenggara. Jurnal Riset Akuakultur. 8 (2) : 325-338.

Noval, I N, Budiyanto, Riani. (2020). Faktor-faktor yang mempengaruhi penawaran ikan bandeng (Chanos chanos) yang di produksi di Kota Kendari Provinsi Sulawesi Tenggara. Jurnal Sosial Ekonomi Perikanan. 5 (3) : 181-189.

Pezi, U. J., & Novita, U. D. (2021) Faktor-Faktor yang mempengaruhi pendapatan petani tambak ikan bandeng (Chanos chanos) di Dusun Sungai Mas Desa Sebatuan Kecamatan Pemangkat. Jurnal Perikanan dan Ilmu Kelautan Vol 1 (1), hal 9-7.

Pisi D, Budiyanto & Riani I. (2021). Faktor-faktor yang mempengaruhi produksi budidaya tambak udang vaname (Litopenaeeus vannamei) di Kecamatan Wundulako Kabupaten Kolaka. J. Sosial Ekonomi Perikanan FPIK. 6 (2).

Soekartawi. (1994). Teori Ekonomi Produksi Dengan Pokok Bahasan Analisis Fungsi Cobb-Douglass. PT. Raja Grafindo Persada. Jakarta.

Wahyuni, T. D., Sasongko, S., & Muljaningsih, S. (2019). Analisis efisiensi dan faktor-faktor produksi komoditas sektor basis Kabupaten Pati (studi kasus budidaya ikan bandeng Kabupaten Pati, Jawa Tengah). Jurnal Sosial Ekonomi Kelautan dan Perikanan, 14 (1), 59-72.

Published

2023-08-31

How to Cite

Nining Putriyani, Budiyanto, Yusuf, S., Idris, M., Ruslaini, & Riani, I. (2023). Efficiency of production of milkfish (Chanos chanos) culture in Tinanggea district Konawe Selatan Regency. Jurnal Sosial Ekonomi Perikanan, 8(3), 157–164. https://doi.org/10.33772/jsep.v8i3.26

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3 > >>